уторак, 19. фебруар 2013.

Војвода Драгутин Јовановић Луне

Драгутин Јовановић Луне (Алексинац, 1892. — Ниш, 2. јула 1932) је био србски четник, официр, политичар, народни посланик и председник општине Врњци.

Вишеструко одликовани херој Балканских и Првог светског рата.

Младалачке године

Драгутин Јовановић Луне
Рано детињство је провео у Алексинцу, где су се његови родитељи доселили из Прилепа. Ускоро се породица поново сели, и то у Врњачку Бању, у којој Драгутин завршава основну школу.

Од оца учи зидарски занат и ради на изградњи пруге Крушевац-Сталаћ-Ужице. Тада од главног инжењера добија надимак „Луне“, по коме ће бити познат до краја живота.

Балкански и Први светски рат

Јовановић постаје заинтересован за четничку акцију, те ступа у одред Војводе Вука 22. марта 1911. године и учествује у борбама у Старој Србији. Као четник Војводе Вука учествовао је и у Првом и Другом балканском рату.

По избијању Првог светског рата, у чину наредника, приступа Јадарском четничком одреду Војводе Вука. У октобру 1914. године Луне са својим водом на Безименој ади (близу аде Курјачице) заробљава 10 аустроугарских официра и око 300 подофицира и редова.

Учествовао је у готово свим значајнијим биткама које је Србска војска водила у Првом светском рату, а у борби на Груништу је рањен у руку. У новембру 1917. године добија задатак од Врховне команде да се убаци у непријатељску позадину и доставља информације о кретању трупа.

На окупираним подручјима Македоније и Србије остаје све до краја августа 1918. године. За овај подвиг унапређен је у чин потпоручника.

Ордење

За заслуге у ратовима одликован је:
  • Карађорђевом звездом са мачевима IV степена,
  • Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима (два пута),
  • Златном медаљом Милош Обилић за храброст (два пута),
  • француским Ратним крстом,
  • грчком медаљом за храброст,
  • Албанском споменицом,
  • Споменицама ратова од 1912-1918, те другим одличјима.
Послератна каријера и живот

Војвода Луне у четничкој
униформи
Јовановић је пензионисан у чину поручника 31. марта 1924, године на служби у команди Београда. Приступа Демократској странци Љубе Давидовића и постаје председник Врњачке општине, а 1927. године и народни посланик.

Када се десио атентат на Стјепана Радића у Народној скупштини 20. јуна 1928. године, Јовановић се налазио непосредно уз атентатора Пунишу Рачића, али је на суђењу у мају и јуну 1929. године ослобођен оптужби за саучесништво у убиству хрватских посланика.
После ових догађаја, напушта политику и учествује једино у раду четничког удружења које је водио Коста Миловановић Пећанац.

Атентат

Драгутин Јовановић Луне убијен је 2. јула 1932. на Железничкој станици у Нишу револверским метком полицијског агента Стевана Протића, са којим се Луне потукао око прегледа пртљага. Ово убиство је и до данашњег дана остало под велом сумње. Лунетова породица је одмах изразила сумњу да је догађај исценирао Коста Пећанац, а поједини историчари указују и на неке друге политичке мотиве.



Извор: Википедија