среда, 10. април 2013.

Прота Матеја Шуменковић

Прота Матеја Шуменковић
Матеја Шуменковић био је србски свештеник (протојереј) и народни првак у Дримколу крајем 19. и почетком 20. века.

Биографија 

Рођен је 1864. у селу Бороецу у Струшком Дримколу. Пореклом је из породице Шуменковић, чији је члан Коста Шуменковић био борац за слободу и духовно и културно уздизање Срба у Струшком и Охридском крају. Коста је као трговац новцем, саветима и везама деловао из Србије док је његов синовац Матеја борбу водио у самом Дримколу.

ВМРО и Бугарска егзархија су сматрали проту опасним противником па је на њега извршено четири неуспела атентата. Оснивач је прве србске четничке чете у Старој Србији 1903. и пре стварања Србске четничке организације. Чета је штитила неколико србских села у Дримколу: Лабуништа, Бороец, Јабланицу и Подгорца. Након стварања и централизовања србске четничке организације прота улази у састав Дримколског четничког одбора. Након Младотурског преврат 1908. прота је био народни представник на скупштини Срба Османлија.

Године 1912. у Првом балканском рату прота активира четнички одред у Дримколу и заједно са србском војском ослобађа Стругу. Након ослобођења посвећује се свом свештеничком позиву.


Извор: Википедија