петак, 5. април 2013.

Велимир Прелић

Четничка акција 1903. годинеВелимир Прелић (1883, Сјеница, Османско царство – 1928, Скопље, Краљевина СХС) је био четник који се борио у Старој Србији. Након Првог светског рата прихватио је службу у Скопљу, где је био правни референт скопске жупаније.

Образовање 

Велимир Прелић је након завршетка гимназије достудирао правни факултет.

Убиство од стране пробугара 

Дана 13. јануара 1928. године на њега је изведен атентат од пробугарске припаднице ВМРО-а Маре Буневе. Атентат је изведен у скопској улици Радомира Путника, где му је пуцано у леђа. Умро је 3 дана након рањавања у Војној болници у Скопљу. За време бугарске окупације 1941/45. на месту атентата је стајала спомен плоча, коју су уклонили југословенски комунисти након Другог светског рата.

Велимир Прелић је био само један од жртава ВМРО-а, која је спроводила убиства србских званичника са циљем бугаризације Јужне Србије - данашње Македоније.

Сахрана 

Сахрана Велимира Прелића одржана је 17. јануара 1928. године. Опело је служио скопски митрополит Варнава. Погребна поворка је била једна од тада највећих у јужној Србији (око 20.000 људи), а већина државних установа у Скопљу је била тога дана затворена. На погреб су стигли и његови другари из четничких одреда заједно са три  заставе. Сахрана је попраћена прелетом авиона скопског Аеро-клуба, а венац је послао и краљ Александар.


Извор: Википедија