петак, 11. октобар 2013.

Злате се моли за покој своје душе

Слатина
Са планине ветар је носио мирис тек озеленелих шума. Под јутарњим провидним, дубоким небом, корачао је стазом сам и замишљен Злате Аврамовић из Слатине. Његове плаве, крупне очи лутале су расејано преко брегова румених и влажних к сламних кровова блиских сеоских кућа.  Доле под гором Треска је ваљала пролетње надошле воде. Сретао је прве сељаке из Тополнице који су као и он, одевени у белом празничном оделу, са везеном марамицом за појасом, ишли ка блиском поречком манастиру Св. Пречисте.

-         Арно ли си?

-         Сполај на Господа...
    
Сељаци су корачали ћутећи, један крај другог, сваки са својим бригама, затворени и мрачни.
    
Манастир Св. Богородице Пречисте
Чуло се клепало. Био је Велики Петак и сам митрополит Поликарп дошао је из Кичева да служи у манастиру читаве Срасне Недеље.
    
Улазећи у цркву Злате је спустио на бакарни тас белу меџедију и узео две свеће. Запалио је једну пред иконостасом доле под чираком у песку где су савијене топлотом гореле воштанице за мртве. Са другом упаљеном у руци потражио је митрополита.

-         Дедо владико, молим те да ми читаш опроштајну молитву.
    
Владикина рука коју је пружио сељаку застала је грчевито. Са неразумевањем у ужасаом гледао је човека са запаљеном смртничком воштаницом који је стајао пред њиме тражећи здрав и снажан своје опело.
    
Злате са погледом спуштеним на под и испруженом  руком, у којој свећа није дрхтала, одговорио је прибрано и тихо:

-         Поиће сваком да умрам оти да будем Бугарин
    
Митрополит је певао и плакао. Злате се опростио са свима. Враћао се тешким кораком. Више није припадао живима.
    
Ипак имао је да сачека своју смрт која ће доћи са првим мраком.
    
Примораван је, уцењиван и плашен, тражило се од њега да се призна Бугарином и егзархистом, он и његово село. Име Србин за њега је било бескрајно важно и драгоцено. И та мисао и појам јача од смрти. Смирено се одлучио. Журио се да прегледа као шарену књигу своје успомене и видео је поново врло јако тренутак када је у борби према труском непријатељу изједначио у један појам и осећај широки и словенски, Бугаре, егзархију и себе – Србина; ни под батинама није хтео Турцима да изда Бугаре који су хтели да га убију. Али доцније, он није крив што су се сукобули циљеви.
    
Створио је прву србску школу у Слатини и постао мутевелија (надстојатељ школе). Одбијале су се од њега претње и није се плашио неизбежности. Горак и упоран морао је да умре за своје име. Данас на Велики Петак треба да умре као Христ. То га је осветљавало.
    
Синоћ док су собе кречене за Васкрс и рибани сакнуци, стигла је последња порука, пресуда.
    
У дворишту су га сви чекали. Ускршња радост прекинута је била. Уплашени од ужасне смуње правили су се невешти међу собом. Избегавали су да говоре о страшном очекивању. Кућа је цео дан била пуна као на слави и погребу. Када је ушао у двориште сви су заћутали и застали. Жене дотле уздржане, почеле су плакати.
    
Увече свећа је горела. Седели су у кругу скамењени. Чекали су.
    
Одјекнуо је удар на вратима и у њиховим срцима.
    
Злате је мирно и журно изашао. Затворио је за собом врата. Одвели су га.
    
Сутра су сељаци вратили у једно село један тежак џак кога су нашли да виси на дрвету. То је све што је остало поред сјајне као звезда успомене од Злата.


Извор: Пламен четништва, Станислав Краков, Београд, 2009., стр. 108