субота, 31. децембар 2011.

Отворено писмо Академији наука и умјетности Републике Српске


Дана, 25.11.2011. године у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске одржан је округли сто на тему „Језик и писмо у Републици Српској“.

Група Буди Србин уз Србина дала је свој допринос организујући дочек учесника скупа под мотом Добро дошли у земљу ћирилице и уручивањем отвореног писма. Објављујемо у цијелости текст писма и слике са тог догађаја.Академији наука и умјетности Републике Српске

Бањалука, 24.11.2011. љета Господњег

Отворено писмо поводом организовања округлог стола „Језик и писмо у Републици Српској“.

Поштоване даме и господо,

Поздрављамо вашу одлуку да организујете научни скуп на ову тему. Драго нам је да сте препознали потребу да се о употреби језика и писма у Републици Српској изјасне најпозванији, људи из струке, интелектуални и научни ауторитети, носиоци највиших научних звања и титула.

Не замјерите нам што се и ми неуки, усудисмо да дамо свој удио у овом, за нас судбинском и надамо се, заједничком послу. Ми не умијемо да, на научном нивоу, водимо расправу али ћемо се зато потрудити да вам не одузмемо много времена и да будемо кратки и јасни.

Обраћамо вам се као Православни Срби, припадници, дакле, најбројнијег народа и најбројније (морамо истаћи- и једине истинске) вјере. Обраћамо вам се и као припадници народа који је својом борбом и својим жртвама створио Републику Српску и тиме створио предуслове за стварање, између осталог и Академије наука и умјетности Републике Српске.

Разочарани смо чињеницом да смо у српској држави изгубили право да српски језик назовемо његовим именом, а да се за употребу јединог српског писма, ћирилице, морамо борити са бирократама и писати им молбе

Надамо се да ви, најстручније српске главе, осјећате пулс свога народа, осјећате његову душу и препознајете његове потребе. Нема потребе да вам објашњавамо каква је судбина народа који изгубе свој језик и своје писмо, то ви требате нас да поучите и опомињете.

Српски језик је, не улазећи у расправу ко је крив за то, преименован у матерњи језик српског народа, а латиница је озакоњена као равноправно писмо ћирилици. Долази ли час кад ће надгробни споменици наших сабораца, погинулих у одбрани српског имена, језика и ћирилице, морати да, зарад те „равноправности“, буди исписани и на латиничном писму?

Да би се зауставило даље урушавање најважнијих чувара српског националног идентитета, српског језика и ћириличног писма, а тиме и уклонила наша, надамо се, заједничка брига о денационализацији српског бића, тражимо од вас да размотрите наше сљедеће приједлоге:

1) Да својим ауторитетом истакнете потребу за очувањем српског језика и ћириличног писма као јединог српског писма;

2) Да усвојите закључке усмјерене ка изналажењу пута, акције и мјера којима ће српски језик и ћирилица добити статус који им и припада- национални језик и национално писмо;

3) Да подстичете и активно учествујете у креирању културне политике која ће имати национални значај и карактер, у конкретном случају по принципу ћирилица свуда и на сваком мјесту гдје се записује српски језик;

4) Да са закључцима скупа упознате све надлежне институције у РС (Предсједника РС, Предсједника НСРС, Предсједника Владе РС, Министарство просвјете и културе РС) као и цјелокупну јавност.

Од вас учесника, а прије свега од организатора овог скупа, очекујемо висок ниво националне свијести и прихватање одговорности за посљедице закључака скупа. Желимо са вама да подијелимо терет одговорности и заједно учинимо, свако у својој моћи, да се српски језик и ћирилица сачувају, не као тужни и нијеми свједок у камену надгробних споменика, већ као животворни извор и темељ нашег битисања за будућа покољења.

Желећи вам много среће у вашем раду,


С поштовањем

Контакт особа
Предраг Адамовић
+387 65 526 873

                                                                                                               Удружење „Ћирилица“
                                                                                                               Повјереништво Бања Лука