четвртак, 13. септембар 2012.

Јадранска стража

Јадранска стража основана је 1922. године. Друштвени знак био је буздован Краљевића Марка извучен напола из мора. У Дому Јадранске страже у Тивту Јадранска стража одржала је 22. марта 1931. своју скупштину. Тајник Блажо Ђуровић обраћајући се омладини истакао је: Од тебе омладино, узданицо наша, сви ми очекујемо остварење својих снова, ... а особито наша браћа и сестре који данас чаме у ропству туђина, гледају у тебе и чекају да им ти најавиш зору нових дана, ускрснуће своје. Идеал Јадранске страже био је: Све за Јадран, а Јадран ни за што.

Школски брод Јадранске страже
Делегација Јадранске страже из Трпња посетила је национално село Горњу Врућицу. Од 240 становника учланило се 30 лица, т.ј. из сваке обитељи по једна особа. Мјесни одбор послао је 14. новембра 1930. своју делегацију у Доњу Врућицу. Мјесни одбор Јадранске страже организовао је подмладак при основним школама у Трпњу и Горњој Врућици. Мјесни одбор Јадранске страже у Оребићу приредио је 17. децембра 1930. забаву. Пространа општинска вијећница, у којој је одржана забава, била је сва испуњена посјетиоцима.

Обласни одбор Дубровник у својим просторијама уредио је друштвену библиотеку. Приликом одржања Обласне скупштине у Корчули 1933. приређене су велике свечаности. Иза свечаности основана је у Корчули музика Јадранске страже. Фебруара 1934. одржана је ревија југославенских народних ношњи са игранком. Приликом Обласне скупштине у Котору јуна 1934. приређен је друштвени излет у Котор, Цетиње и Будву. Мјесни одбор Корчула приредио је са музиком излет у Трпањ, Лумбарду и у Ловиште, а учествовао је на прослави Јадранске страже у Битољу. Мјесни одбор Трпањ приредио је излете до Дрвеника, Дубе и Драче. Мјесни одбор Блато на Корчули приредило је излет у Приградицу, а Мјесни одбор Тиват у Цетиње. Обласни одбор Дубровник приредио је 31. 10. 1934. комеморацију краљу Александру уз учествовање свих друштава града Дубровника.

Нови огранци Јадранске страже основани су 1934. у Дунавима, Жупањем Селу, Куни, Лумбарди, Пољицима, Пупнату, Смоквици и Херцег Новом. Огранци Чилипи, Камено, Колочеп, Лопуд, Мрцине, Стон и Трстено нису били активни. Делатност одбора у Тивту протезала се на ратну морнарицу и арсеналске раднике. Обласни одбор Дубровник 1934. имао је 10 Мјесних одбора : Дубровник I, Дубровник II, Блато на Корчули, Дуба, Ђеновић, Корчула, Котор, Оребић, Тиват, Трпањ. Повјереништава 13 и то: Бабино Поље, Блато (Мљет), Говеђари, Дрвеник, Куна, Ловишће, Млини, Пољице, Рисан, Требиње, Цавтат, Жрново и Поморска војна академија. Бројно стање чланства било је 31. 12. 1933. 1.584, а 31. 12. 1934. било је 1.608. У Дубровнику подмладак Јадранске страже деловао је у Мушкој и Женској грађанској школи, Гимназији, Приватној фрањевачкој гимназији и Поморској трговачкој академији. Бројно стање подмлатка 1933. било је 1.364. Обласни одбор Дубровник радио је 1934. на национализацији имена са ненародним обликом. Приликом откривања споменика Његошу у Требињу, изасланство Обласног одбора Дубровник положило је венац. Обласни одбор Јадранске страже у Дубровнику приредио је 9. априла 1935. помен М. Пупину, коме су присуствовали претставници свих градских националних, културних и хуманих удружења. О раду М. Пупина говорио је потпредседник Обласног одбора Душан Башић, врховни државни тужилац у пензији.

Плакат Јадранске страже
О односу грађана Дубровника према Јадранској стражи у гласнику „Јадранска стража“ истиче се: Скоро у свакој пригоди када су требале доћи до изражаја симпатије за дјело Јадранске страже, Дубровник је био на висини на којој се може слободно такмичити и са јачим срединама, веће активности и богатства.

У Дубровник је 30. маја 1931. стигло посебним возовима преко 600 излетника Јадранске страже из свих крајева Јужне Србије (Македоније). Излетници су предвођени Соколском и грађанском кумановском музиком (у живописној народној ношњи свога краја) у поворци дошли у град, поздрављени бурним пљескањем. Испред градске општине поздравио их је у име дубровачке Јадранске страже Душан Башић истакавши: ... доласком у древни славенски град обнављају оне везе , које су и у давној прошлости уско везивале стари слободни Дубровник са царским Скопљем.

У почаст излетницима војна музика отсвирала је на Шеталишту Краља Александра бирани програм. Јадранска стража у Дубровнику овом приликом поклонила је певачком друштву „Вардар“ ловор вијенац са натписом „Јадранска стража у Дубровнику 30. маја 1931. Србском Пјевачком Друштву „Вардар“ у Скопљу“.

Мјесни одбор Јадранске страже у Дубровнику организовао је подмладак Јадранске страже у Великој реалној гимназији, Трговачкој академији, Учитељској школи, Мушкој и Женској грађанској школи и у основним школама. Подмладак су водили на излет у Боку Которску и Требиње. Јадранска стража сарађивала је са соколским друштвима. У редовима Савеза сокола и Јадранске страже били су национални прегаоци. Љуба Јовановић, из Котора, био је. старешина Соколске жупе Београд „Душан Силни“ од 1920. до 1923. а од 1923. био је председник Обласног одбора Јадранске страже у Београду. Био је на челу редакционог одбора за Алманах Јадранске Страже.

Старешина Соколског друштва Ђеновић, Јеротеј Јово Петковић, уређивао је „Соколски вестник“ округа жупе Мостарске (1921-1922.) и „Јадранска стража“ бокешки пригодни лист (1924.). Мјесни одбор Трпањ организовао је прославу рођендана Краља Петра 1931. у Трпњу заједно са соколским друштвом. Скупштина Мјесног одбора Јадранске страже у Макарској 31. јануара 1932. одржана је у просторијама Соколског дома. Месни одбор Јадранске страже у Улцињу је заједно са Соколским друштвом Улцињ (чланови, нараштај и подмладак у свечаним соколским одорама) и масом грађана прославио десетогодишњицу Јадранске страже у Улцињу. Обласни одбор Јадранске страже у Дубровнику прославио је Јадрански дан 1935. свечаном сједницом у дворани Народне женске задруге. Били су присутни претставници цивилних и војних власти те националних и културних установа града Дубровника.

Чувајмо наше море
Чланови Обласног одбора Јадранске страже у Дубровнику 1932. били су Претсједник Иво Ловрићевић, директор Поморске академије; потпретсједници: Јанко Кршњави и др. Ђиво Супило; секретари: др. Анте Бернарди и Стијепо Кастрапели. На територији коју је обухватао Обласни одбор Дубровник било је 1932. 3.537 чланова у 33 огранка. Било је 11 секција подмладка. Огранци (мјесни одбори и повјереништва) били су у Блату на Корчули, Велалуци, Корчули, Оребићу, Трпњу, Врућици (Горњој и Доњој), Дуби на Стонском Рату, Стону, Требињу, Дубровнику, Гружу, Лопуду, Комолцу, Груди, Поповићима, Жупи-Млини, Цавтату, Ободу, Пострању, Ћилипима, Мрцинама, Бабин Пољу, Марановићу, Херцег Новом, Игалу, Кумбору, Ђеновићу, Баошићу, Котору, Тивту и Суђурађу. Јадранска стража приређивала је балове у Дубровнику. У почасном одбору дама за плес Јадранске страже 1930. биле су: Максимилијана Васић, Јелена Башовић, Пина Ловричевић, Ана Сбутега, Анка Брили, Марија Мариновић, Рада Мичић, Јела Недељковић, Ана Скриванић, Анка Рајић, Боже Хаџија и Мира Нардели. Јадрански дан прослављен је 31.октобра 1936. у дворани Дубровачког радничког друштва.

Обласни одбор и Подмладак Јадранске страже у Дубровнику приредили су 23. јануара 1937. у просторијама Официрског дома академију са плесом. На забави је учествовала многобројна публика из свих слојева грађанства од помлатка до претставника цивилних и војних власти. Пре плеса одржана је академија, на којој су судјеловали чланови и подмладак Јадранске страже и познате музичке силе у граду. Бранко Хопе отпевао је романсе уз пратњу свога професора Мо Роговског. Учествовале су Дора Тројановић и Марија Гразио. Плес је трајао све до зоре. Забава је имала одјека у целом граду.

Приликом свечаног отварања Дома Јадранске страже у Доброти 23. јула 1939. Дубровачки Обласни одбор Јадранске страже одржао је главну скупштину у Котору. Скупштину је отворио претсједник Мјесног одбора Јадранске страже у Котору Марко комодор Дабчевић.

Символи идеала омладине
Споразумом Цветковић-Мачек 26. 8. 1939. Дубровник је одвојен од Зетске бановине и додељен новоствореној Бановини Хрватској. ХСС је у Бановини Хрватској одмах почео са прогонима. Часопис „Јадранска стража“ из Сплита јануара 1940. пренео је извештај Повјереништва Јадранске страже Суђурађ:

Ради мјесних прилика повјереништво није приредило већих забава и манифестација, већ се прослава Јадранског дана обавила одржавањем свечане сједнице.

Обласни одбор Јадранске страже у Дубровнику прославио је 31.октобра 1940. Јадрански дан одржавши свечану седницу на којој је предсједник Душан Башић у поздравном говору истакао историјску важност Јадранског дана. У извештају се истиче:

Других приредаба није било због садашњих тешких прилика. Тога дана на друштвеним просторијама вијала се друштвена застава.

Док се у Бановини Хрватској Јадранска стража нашла у тешким приликама у Зетској бановини радила је нормално. Мјесни одбор Јадранске страже Тиват прославио је Јадрански дан 31. 10. 1940. приредивши бесплатну биоскопску представу за све капларе, војнике и морнаре тиватског гарнизона. Истог дана увече, а после редовне биоскопске представе, приређен је за све учеснике плес. У Управном одбору Обласног одбора Јадранске страже у Дубровнику 1940. били су: претсједник Душан Башић; потпретсједници Марко Дабчевић, комодор и Нико Бауле, поморски капетан; тајници Мирко Бакочевић и Вицко Луксио; благајник Паско Бента; библиотекар и архивар гђа Регина Цар, учитељица у пензији. Све што се дешавало у Бановини Хрватској било је увод у оно што се дешавало у НДХ.

Аутор: Саша Недељковић
Извор: Видовдан