субота, 4. мај 2013.

Војвода Панта Радосављевић - Дунавски

Панта Радосављевић-Дунавски или Војвода Дунавски (Београд 28. августа 1876—?) је био четнички војвода и пуковник.

Војна школа

Војвода Дунавски
Након завршена три разреда гимназије крајем 1892. уписао се у артиљеријску подофицирску школу. Потпоручник је постао 1902, а капетан 1914.

Четничка акција

Септембра 1905. придружио се четничкој акцији у Македонији. Одмах по доласку постао је начелник горскога штаба у западном Повардарју и на тој дужности био је од октобра 1905. до јануара 1906. Називали су га војвода Дунавски. Сарадници су му били војводе Глигор Соколовић, војвода Бабунски и официр Сретен Руднички, који је пре њега ступио у четништво.

Секретар четничке организације

Крајем 1906. изабран је за секретара главнога четничкога одбора у Београду, а у јесен 1907. постао је секретар извршног четничког одбора у Врању. Након Младотурске револуције 1908. долази до затишја и обуставе четничких акција због обећања да ће нове турске власти да поштују устав и законе. Радосављевић се тада повлачи из четничке организације.

Учешће у ратовима 

Радосављевић је као командир артиљеријске батерије учествовао у Првом и Другом балканском рату. У Првом светском рату учествовао је као командир батерије и командант батаљона. Краљ га је лично 1914. одликовао Карађорђевом звијездом 4. степена. Након 1918. објављивао је чланке и песме у листу "Србско Косово", а објавио је и две мање књиге патриотскога садржаја "Кроз славно Косово" и "Шта је Маћедонија“.


Извор: Википедија