субота, 11. август 2012.

Милорад Медаковић

Милорад Медаковић
Милорад Медаковић (Звониград, новембар 1824 — Београд, 14/26. март 1897) је био србски историчар, новинар и дипломата. Медаковић је био Његошев биограф и секретар. Рођени брат му је био Данило Медаковић (1819—1881).

Милорад Георгије Медаковић са братом Данилом окретао је точак историје свог народа. Подједнако се борио за његово ослобађање и збацивање плашта заосталости. Романтичарским заносом ширио је идеју словенства и љубав према Русији, чијом се тадашњом моћи поносио колико и својом србском припадношћу. Ношен патриотизмом Милорад године 1844. на препоруку тадашњег дубровачког пароха и уредника "Магазина србско-далматинског" Ђорђа Николајевића одлази на Цетиње и постаје учитељ. Од тада почиње Милорадова узбудљива дипломатска, новинарска, истраживачка и књижевничка каријера. После неколико година учитељевана, Петар II Петровић Његош именује Милорада за свога првог ађутанта. Убрзо постају велики пријатељи, четворогодишњи сарадници и саборци. Заједно одлазе у Беч, где му Његош поверава улогу коректора 'Горског вијенца".

По повратку из Аустрије Милорад свраћа у Венецију, ради прикупљања грађе о Црној Гори. Годину дана касније одлучује се да напусти,Цетиње и крене у новинарску и књижевну авантуру, записано је у "Гласу Црногорца" у бр. 51, 26. новембра 1894.

Већ 1. септембра 1848. Милорад се обрео у Котору, а два месеца касније у Сремским Карловцима, где се прикључује свом брату, др филозофије Данилу Медаковићу, који је у то време био познати новинар и издавач часописа "Напредак". Због писања чланака против Метернихове политике угњетавања јужних Словена, Милорад је 1849. био ухапшен. По изласку из апсане одлази у Загреб, где се прикључује Људевиту Гају и постаје сарадник "Народних новина". Био је главни уредник "Шумадинке", покренуо је и часописе 'Војвођанка" и "Јужна пчела" (покренут 15. октобра 1851) . Крајем 1854. Милорад добија позив са Цетиња "да се прими положаја секретара књаза Данила". У јуну 1885. прихвата понуђено и тако улази у политику. Путовао је у Русију, настојећи да издејствује политичку независност Црне Горе. Једно време био је чиновник Руског посланства у Београду. Радио је и на прикупљању књига за цетињску библиотеку, а у Дубровнику је завршио фотографски курс и тако 1845. постао први црногорски фотограф. Умро је у Београду 14. марта 1897.у 74. години живота, завештавши три куће и све акције србском народу.

Најзначајније дело Милорада Медаковића је "Живот и обичаји Црногораца" (1860).