петак, 27. септембар 2013.

Ноћни састанак на Серави

У времену кад су у Београду и Врању радили четнички одбори, у Скопљу још није било наше организације. Конзул Куртовић био је за пријатељство са Турцима. Веровао је да се бакшишом и црном кафом може највише учинити. Ни његов заменик и наследник Милојко Веселиновић није био за комитетску акцију.
    
Живојин Рафајловић
Директор србске гимназије у Скопљу Светозар Томић, још од Тахталиџанске афере уверен да се само оружјем може радити, крио је од конзула своје намере и припреме. У лето 1903. дошао је у Београд на одмор, нашао је др Гођевца и капетана Рафајловића, одушевио се њиховим радом и примио упутства.
    
По повратку у Скопље поверио се пријатељу Милу Манчићу, кројачу из Врања. И он кројач, као хлебари, ашчије, зидари његови другови, имао је једну неодољиву жељу да уравнотежи свој скромни занат и живот са стварањем и јунаштвом. Сви они који су требали друге да нахране, обују и одену, вучени су јаким нагоном да створе нешто велико, па макар и свој живот изгубили.
    
Неуспех крушевске побуне, а у исто време пријем указан Пушкареву у Врању утицали су на Бугаре да потраже помоћ Срба за своју даљу акцију. Сами били су слаби. Тражили су додир и споразум са Србијом. Кожухаров, професор и војвода прешао је у Врање на договор. Предложио је револуционарни конгрес у Скопљу. Обавештен је о овоме Томић, преко границе је пребачен као делегат, опет у калуђерској ризи, Василије Трбић и заказан је састанак.
    
Војвода Василије Трбић
У октобру, једне кишне вечери, када су ћепенци били већ спуштени и петролеумске лампе у магли слабо осветљивале пусте улице, обазриво ушли су Томић, Трбић и Манчић у једну егзархијску кућу на обали Сераве, увучену, ограђену високим зидовима.
    
У главној одаји чекао их је Даме Грујев, Кожухаров и још неколико бугарских учитеља и комита.
    
Потапшали су их по рамену, послужили ракијом коју су Бугари први пили због отрова, и отпочела је седница. На слабој светлости лампе која је пушила, један млади бугарски учитељ водио је записник. У ниској соби гласови су убрзо постали јетки, огорчени. Препирало се, свађало и под ударцем песнице о софру звечали су филџани из којих је већ трећа кафа била попијена.
    
Трбић се није узрујавао. Мирно је говорио:

-         Искуство које смо имали у летошњем устанку показало је да наш народ није спреман за револуцију. Сељак се одвикао од слободе. Побуну гледа само као скидање намета и заштиту од ага и спахија и разуме је као материјалну помоћ. Каква аутономија Македоније?
    
Подвлачио је нарочито да не треба стварати македонску општу револуцију.
    
Народ се имао изјаснити за кога је. У својим сферама радили би они књигом и пропагандом и припремили становништво за народ који не постоји. Усред вике и свађе Томић и Трбић предложили су поделу на интересне сфере србске и бугарске.
    
Кожухаров је ногом претурио софру скочивши бесно.
    
Остатци кафе и ракије просули су се преко сиџада.
-         Маћедонија е една. Не се делит, повикао је претећи песницом.
    
Грујев је признавао да становништво није способно за револуцију, али да га треба васпитати. Трбић се лукаво смешкао:

-         Добро. А на коме ћемо језику да васпитавамо овај народ? Како ће се говорити у школама? То може да буде или србски или бугарски, јер македонски језик не постоји.
    
Бугарски изасланици били су разјарени.

-         Блгарски...
    
Радиће се на бугарском, а Срби ће помагати.

-         Автономија, викали су други, већ промукли.
    
У диму и мирису просуте ракије није се знало ни шта ко више говори. Комите су се хватале за каму и претиле.
    
Пред зору, неиспавани, разишли су се један по један. Томић и Манчић известили су одмах комитет у Београду и Врању.
Комитски Војвода Стојан Донски
    
Трбић је напустио Скопље и отишао у Пчињу.
    
Покушај за споразум је пропао.
    
Београд је ипак остао југословенски. Када је нешто касније, концем новембра, Сарафов на путу за Беч, Париз и Лондон дошао у Београд, студенти, одушевљени југословенском идејом, приредили су му срдачан дочек.
    
Са балкона хотел Париза одржао је на бугарскоме говор и искупљена маса одушевљено му је пљескала.
    
Међу слушаоцима био је и др Гођевац који је са Мисајлом Каранфиловићем, комитом и фурунџијом, Стојаном Донским и Кочом Куршумом био изашао у шетњу.

-         Шта прави овај ваш господин Сарафов? упитао је др Гођевац Донскога.

-         Па зборува.

-         Нека зборува, али на србском или француском, а бугарски нека зборува у Татар-Пазарџику.
    
Љут, Гођевац је отишао кући и кад је увече дошао Донски да га позове на састанак са Сарафовом код Париза, он га је одбио.



Извор: Пламен четништва, Станислав Краков, Београд, 2009., стр. 86